Afro-Latino Festival: "Uit de hand gelopen BBQ"

Het Afro-Latino Festival, het festival in Bree dat piepklein begon, is al toe aan zijn 14e editie. De organisatie verwacht dit weekend 23.000 toeschouwers en gerenommeerde artiesten uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa. Ook Shaggy was deze editie van de partij.

“Wanneer u aankomt in Bree, rijdt u door naar Opitter-centrum. Daar passeert u de kerk, het monument ter ere van Kim Clijsters en de brouwerij.” Dat staat te lezen op de routebeschrijving van het Afro-Latino festival. Dat in het Noord-Limburgse dorpje Opitter Mister Lover Lover oftewel Shaggy zijn opwachting maakt, kan ik me tijdens de autorit moeilijk voorstellen. Ik vraag me af wat de Jamaicaan moet hebben gedacht op weg in het landelijke Noord-Limburg.

Maar van Limburgse kneuterigheid geen sprake op het festivalterrein. De grote witte tenten, de (plastieken) palmbomen, het beachvolleybalterreintje, de ontelbare eetkraampjes uit alle hoeken van de wereld en de gezellige lampionnetjes doen snel vergeten waar we zijn. Alleen het maïsveldje op het terrein en een grote silo die boven een van de tenten uitsteekt, verklappen het landelijke karakter van de locatie.

Afro-Latino gevestigde waarde

Dat grote namen zoals Shaggy en Juan Luis Guerra naar het festival in Opitter afzakken, bewijst dat het festival een gevestigde waarde is in het wereldje. “In de beginjaren was het moeilijk om bands te overtuigen naar Bree te komen”, zegt medeorganisator Kristof Henseler. “De allereerste editie was eigenlijk een uit de hand gelopen BBQ. De jaren daarna hebben we stilaan uitgebreid. Dit jaar verwachten we 23.000 bezoekers.”

In tegenstelling tot andere festivals kent Afro-Latino dit jaar een lichte groei. “Nochtans is de publiciteit rond het festival dezelfde als andere jaren”, zegt Kristof. “Wij moeten het vooral hebben van mond-aan-mondreclame. We merken dat we daardoor nog steeds een nieuwe groep mensen aanspreken.” Maar veel groter hoeft het voor de organisatoren niet. “Naast de muziek waarderen onze bezoekers de gezellige sfeer en de ruimte op het terrein. We willen niet dat dat verandert.”

Een gemoedelijke sfeer, dat vinden veel festivalgangers duidelijk passen bij de wereldmuziek die geprogrammeerd wordt. Die mening is ook festivalganger Frans Ponner toegedaan. Samen met dochter Jill en zoon Sven zijn ze vanuit Maastricht afgezakt naar Bree om de groepen aan het werk te zien. “Wij hebben zelf 5 jaar in Curaçao gewoond en Afro-Latino leek me de ideale gelegenheid om de sfeer van toen te herbeleven. Toen we op het kraampje met Antilliaanse specialiteiten zijn gestoten, voelden we ons meteen thuis. Al had ik verwacht dat het publiek wat “gekleurder” zou zijn.”

Wie tussen de optredens een knorrende maag krijgt, kan zich te goed doen aan de eetkraampjes op het terrein. Van een bakje Belgische frieten over Pad Thai naar Arubaanse bakbananen, voor ieder wat wils. En wie in de zijlijn zelf aan de slag wil, kan op verschillende tijdstippen terecht voor workshops zumba, salsa, rueda en bachata. Voor de jonge festivalgangers is er een kinderdorp opgetrokken.

Shaggy in Bree

Omdat het beeld van Shaggy ronddwalend in Noord-Limburg nog steeds door mijn hoofd spookt, haast ik me van een van de eetkraampjes naar het hoofdpodium. De tent werd al voorverwarmd door Kassav’ (foto), een band die aan wieg staat van de Zoukmuziek. Dat is een verzameling van verschillende genres zoals Kuduro, Gwo-ka en Cadence. De theorie zegt me weinig maar de band en de Afrikaanse danseres die met haar achterste alle hoeken van het podium aandoet, valt duidelijk in de smaak bij het publiek.

En dan is het Shaggy-time. De tent is intussen tot de nok gevuld voor de Jamaicaanse zanger. Hij mist zijn start niet en plaagt het publiek met korte stukjes uit zijn wereldhit "Boombastic". Dan barst het feestje los: "Oh Carolina", "Angel", "In the summertime" en "It wasn’t me" passeren de revue. Iedereen zingt gretig mee. Naast me hoor ik iemand uitroepen dat “hij zo’n geweldige stem heeft”. Dat Shaggy een topentertainer is en zijn sexappeal de Belgische vrouwen niet onberoerd laat, staat vast. Maar zijn nieuwe nummers kunnen me niet blijven boeien.

Maar dat is geen ramp want in Bree kan je nog het hele weekend genieten van tropische temperaturen. Met onder meer Buscemi, Alpha Blondy en Juan Luis Guerra op de affiche haalt Afro-Latino de wereld naar België.

Wanneer ik op de terugrit het tennismonument in Bree weer passeer, vraag ik me of Kim - nu ze afgehaakt heeft op toernooi van Rosmalen - het festival in haar thuisstad toch niet een bezoekje moet brengen. Ideaal om de spieren even los te gooien en relaxt aan Wimbledon te beginnen.

Mies Cosemans