CD&V pleit voor "stadskorting"

CD&V wil de stadsvlucht, waarbij duizenden gezinnen jaarlijks de stad verlaten om op de buiten te gaan wonen, terugdraaien met fiscale stimulansen. Dat meldt De Standaard vandaag. Het voorstel maakt deel uit van de zogenoemde "stedennota" van CD&V.

In 2010 verlieten meer dan 4.000 gezinnen de stad Antwerpen om zich te vestigen op het platteland. Uit Gent trokken dan weer 1.666 gezinnen weg en zowat 2.800 huishoudens ruilden Brussel in voor de rand.

CD&V wil met haar "stedennota" een oplossing bieden voor de stadsvlucht. "Niet zelden is de stadsvlucht ingegeven doordat de woondromen van de mensen onbetaalbaar zijn geworden", weet Vlaams parlementslid Veli Yüksel (CD&V) (foto).

Samen met Brussels parlementslid en partijgenoot Bianca Debaets dokterde Yüksel op de vraag van CD&V een "stedenstrategie" uit om de cristendemocratie te actualiseren om maat van de stedelingen.

Het opvallendste voorstel uit die "stedennota" is bedoeld om de actieve gezinnen terug te halen naar de stad. Wie een huis koopt of renoveert zou een "stadskorting" op zijn onroerende voorheffing moeten krijgen van het stadsbestuur. "Steden kunnen op die manier ook wijken die geteisterd worden door leegstand en verwaarlozing, opnieuw aantrekkelijker maken", aldus Debaets.

lees ook