Griekenland: "Minstens 2 jaar uitstel vragen aan EU"

Griekenland zal "minstens twee jaar uitstel vragen" aan de Europese Unie en het IMF voor de besparingen. Dat staat in de beleidsnota die de nieuwe regering-Samaras vandaag voorstelt. Maandag starten de onderhandelingen, de minister van Financiën ligt in het ziekenhuis.

De nieuwe regering van premier Antonis Samaras is een coalitie van Nea Dimokratia, Pasok en Democratisch Links.

Maandag komen de inspecteurs van de trojka aan in Athene: de EU, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Dan moeten de gesprekken over het besparingsplan opnieuw aangeknoopt worden. Die onderhandelingen lagen twee maanden stil door de politieke onzekerheid die de verkiezingen veroorzaakten.

Met de beleidsnota zet de nieuwe regering alvast hoog in. Athene wil "minstens" twee jaar uitstel. Zo wil de regering minder snijden in lonen, pensioenen en investeringen van de staat. Samaras wil ook minder ambtenaren moeten ontslaan en hij wil het minimumloon (586 euro per maand) opnieuw optrekken.

De regering wil wel besparen in de werkingskosten en door de bureaucratie af te bouwen, zo staat in de nota.

Premier en minister van Financiën in ziekenboeg

Premier Samaras is deze morgen aan zijn oog geopereerd. Een stukje hoornvlies was losgekomen en dat kon leiden tot blindheid. De operatie zou goed verlopen zijn.

En gisteren is ook de minister van Financiën Rapanos opgenomen in het ziekenhuis. Hij zou gisteren flauwgevallen zijn en nu nog steeds in de ziekenboeg liggen.