Kiesstrijd in Egypte wordt zondag beslecht

Het resultaat van de presidentsverkiezingen in Egypte zal morgen bekendgemaakt worden. Dat heeft het hoofd van de verkiezingscommissie, Hatem Bagato, laten weten.

De verkiezingen vonden vorig weekend plaats en normaal gezien had de uitslag donderdag bekend moeten zijn. Zowel Mohamed Mursi, de kandidaat van de Moslimbroeders, en Ahmed Shafiq, die nog diende onder oud-president Moebarak, claimen de overwinning.

De kiescommissie had donderdag aangekondigd dat de resultaten voorlopig niet bekendgemaakt zouden worden omdat ze tijd nodig had om beschuldigingen van verkiezingsfraude te onderzoeken. Morgen zal dan toch duidelijk worden wie de overwinnaar is.

De aanhangers van Mursi bezetten intussen al enkele dagen het Tahrirplein in Caïro. Ze hebben gezworen daar niet weg te gaan voor de verkiezingsoverwinning van hun kandidaat erkend wordt.

Ze vrezen dat het leger, via de militaire raad die het land voorlopig bestuurt, de macht niet wil afstaan en dat de militairen de uitslag van de verkiezingen zal vervalsen. De militaire raad behoudt sowieso een stevige greep op de Egyptische politiek. Ze heeft de afgelopen weken het parlement ontbonden en de macht van de nieuwe president per decreet fel ingeperkt.