Parade en volksfeest voor Louis Paul Boon

In Aalst is de honderdste verjaardag van schrijver Louis paul Boon gevierd met een parade, de verkiezing van miss Ondineke en een volksfeest. Het is een van de hoogtepunten van het herdenkingsjaar Boon!2012.

Het startschot werd rond 18 uur gegeven op de fameuze Kapellekensbaan door schrijver Herman Brusselmans. Hij noemt Boon "één van zijn beste literaire vrienden dertig jaar geleden".

De stoet trok op gang met accordeonmuziek door de Erembodegemstraat, om halt te houden bij café 't Eletrieksken. Daar werd de kersvers verkozen "Miss Ondineke", naar het personage uit Boon's boek "De Kapellekensbaan", in de stoet opgenomen.

"Miss Ondineke" werd verkozen door een jury met onder meer Brusselmans, Boon's zoon Jo en Stephanie, de Prins Carnaval 2012.

De stoet bestond uit twaalf groepen, die de afgelopen maanden met een hedendaagse kunstenaar samenwerkten om Boon, zijn personages of thema's te laten herleven. Het creatief proces werd begeleid door curator Jan De Nys en de stoet geregisseerd door William Phlips.

Op het Werfplein in Aalst volgde later op de avond nog een groot volksfeest.