Parlementsleden Zimbabwe laten zich testen op hiv

Parlementsleden in Zimbabwe hebben zich massaal laten testen op het hiv-virus. Dat past in een campagne tegen aids. In Zimbabwe wonen meer dan 1 miljoen mensen met hiv. Door een test af te leggen hopen de parlementsleden dat gewone mensen dat ook doen, voor ze het virus doorgeven.

Dertien procent van de Zimbabwanen heeft hiv. Bij jonge mensen ligt dit percentage hoger dan 20%, dat wil zeggen dat meer dan een op de vijf Zimbabwanen het virus heeft.

Daarom wil de regering met een grootscheepse campagne verdere verspreiding van het virus tegen gaan. Naast een oproep om een hiv-test af te leggen, worden mannen ook opgeroepen om zich te laten besnijden. Onbesneden mannen hebben bij heteroseksueel contact 2 tot 8 keer meer kans om een hiv-besmetting op te lopen.