Senaat in Paraguay zet president Lugo opzij

In Paraguay heeft de Senaat Fernando Lugo afgezet als president. De voormalige linkse bisschop was alle steun kwijt na de dood van 11 boeren en 6 agenten. Latijns-Amerikaanse leiders spreken van een staatsgreep.

Bij de ontruiming van bezet land vorige week zijn 6 politieagenten en 11 boeren omgekomen. De boeren hielden het land bezet en pikten het niet dat de grootgrondbezitter het had ingenomen.

De kwestie leidde tot kritiek op president Lugo. Hij zou te veel de kant van de boeren hebben gekozen. In het Huis van Afgevaardigden werd met overgrote meerderheid beslist om de afzettingsprocedure tegen hem te beginnen.

De Senaat heeft de afzetting nu bekrachtigd met 39 stemmen voor en 4 tegen. Daarmee komt een einde aan het presidentschap van de linkse bisschop Lugo, die anders nog tot april 2013 aan de macht was gebleven. Meteen na de afzetting is Federico Franco aangesteld als nieuwe president.

Lugo zelf heeft het over een "parlementaire staatsgreep", maar lijkt zich in een toespraak neer te leggen bij het einde van zijn presidentschap. Van linkse bondgenoten in Latijns-Amerika komt veel kritiek. Onder meer Hugo Chavez van Venezuela, Cristina Kirchner van Argentinië en Rafael Correa van Ecuador noemen dit een coup.