"Bloed van martelaren is niet voor niets vergoten"

"De revolutie is pas voorbij als alle doelen bereikt zijn. Ik wil de president van alle Egyptenaren zijn", zegt de kersverse Egyptische president Mohamed Mursi. De Moslimbroeders willen op Tahrir blijven tot het leger inbindt.

De kiescommissie heeft de winnaar bekendgemaakt van de presidentsverkiezingen van vorige week: Mohamed Mursi van de Moslimbroeders volgt Hosni Moebarak op. Onder Moebarak was de Moslimbroederschap nog verboden. De 60-jarige Mursi is een ingenieur die ten tijde van Moebarak nog in de gevangenis heeft gezeten. Hij is een toegewijde moslim, maar hij wil geen fundamentalistische staat.

"Ik heb geen rechten, alleen plichten", zegt Mursi in zijn overwinningstoespraak. "Ik wil de president zijn van alle Egyptenaren." Hij roept het volk op om zich te verenigen.

"Vandaag vieren we de democratie. Dit is een historische dag, maar de revolutie is nog niet voorbij. Het nieuwe Egypte komt er pas als alle doelstellingen bereikt zijn. De boom van vrijheid is gevoed met ons bloed, maar het bloed van de martelaren is niet voor niets vergoten."

"Moslimbroeders blijven op Tahrir tot leger inbindt"

Op het Tahrirplein is het al urenlang erg druk. Daar zijn de aanhangers van Mursi aan het vieren dat hij heeft gewonnen. De aanhangers van tegenstanders Ahmed Shafiq reageren boos.

Bij de val van Moebarak heeft het leger, de Militaire Raad, "tijdelijk" de macht overgenomen. Maar in de aanloop naar de presidentsverkiezingen heeft het leger sluiks nog veel meer touwtjes in handen genomen.

Zo is het parlement ontbonden en heeft de legertop de macht van de nieuwe president al sterk ingeperkt. Ook moet er nog een nieuwe grondwet uitgewerkt worden en het leger heeft zichzelf daarbij vetorecht gegeven.

De Moslimbroederschap is vastberaden om de machtsstrijd met de militairen aan te gaan. "We verlaten het Tahrirplein niet tot het leger die bepalingen terugschroeft. Het leger heeft niet het recht om beslag te leggen op de uitvoerende macht en op de wetgevende macht", zegt Mohamed al-Beltagui, een woordvoerder van de Moslimbroeders. De partij heeft het ook over een staatsgreep en roept de aanhangers op om op Tahrir te blijven.

VS en Israël zijn voorzichtig positief

Van over de hele wereld komen felicitaties voor Mursi. Zo hebben Iran, de leiders in de Gazastrook en enkele Arabische landen al de overwinning toegejuicht.

De Verenigde Staten noemen Egypte "een mijlpaal in de overgang naar de democratie". Buurland Israël, dat met Moebarak een vredesakkoord had, "respecteert het democratische proces en hoopt op een constructieve samenwerking met Egypte". In zijn toespraak zegt Mursi alvast dat hij "de internationale afspraken zal respecteren".

Meest gelezen