"Dinsdag NAVO-bijeenkomst over Syrië"

Dinsdag is er een NAVO-bijeenkomst om het incident tussen Syrië en Turkije te bespreken. Dat meldt een NAVO-woordvoerster aan persbureau Reuters. Syrië heeft vrijdag een Turkse straaljager neergehaald. Volgens het Syrische regime gebeurde dat omdat het toestel boven Syrisch grondgebied vloog.

Turkije tilt zwaar aan de feiten. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken drong op de Turkse televisie aan op een NAVO-bijeenkomst om het incident te bespreken.

Volgens een woordvoerster van de NAVO zou er ook effectief een bijeenkomst komen en zou die plaatsvinden op dinsdag. "Volgens artikel 4 van het NAVO-verdrag kan elk lid overleg aanvragen wanneer het land denkt dat het territoriaal bedreigd wordt", klinkt het.

In het Noord-Atlantisch Verdrag, het document dat alle NAVO-leden ondertekenden bij de oprichting van de organisatie, staat dat een aanval op een van de lidstaten door alle andere leden zal worden opgevat als een aanval op alle lidstaten en dat iedereen zal meehelpen om de aanvaller af te weren.