"Langer leven, dus ook langer werken"

EU-president Herman Van Rompuy wil dat de lidstaten van de Europese Unie hun pensioenstelsels aanpassen aan de stijgende levensverwachting. Hij wil daarover volgende week al een eerste voorstel op de agenda van de EU-top plaatsen.

Van Rompuy liet in zijn kaarten kijken in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij wil dat de lidstaten hun pensioenstelsels aanpassen aan de stijgende levensverwachting. Gemiddeld leven mensen veel langer en dus is het ook logisch dat ze dan langer werken, aldus Van Rompuy.

De voorzitter wil op de Europese top van donderdag en vrijdag volgende week al de eerste voorstellen op tafel leggen. Daarover zou dan de volgende maand onderhandeld kunnen worden.

Toch is het de bedoeling dat een termijn voor resultaten wordt vooropgesteld. Van Rompuy wijst erop dat het eindresultaat daarvan verplicht zal worden voor alle lidstaten en dat het niet gaat om vrijblijvende aanbevelingen.

Tegelijk wil Van Rompuy ook op andere domeinen de integratie in Europa versterken. Zo steunt hij het voorstel van de Europese Commissie om te komen tot een bankunie in de EU met meer controle door de Europese Centrale Bank (ECB) en strengere regels.

Grote institutionele hervormingen zijn echter niet aan de orde, want de discussie daarover zou opnieuw jaren van onderhandelingen vereisen. Nu moeten we vooral de crisis op korte termijn onder controle krijgen, aldus Van Rompuy.