Buitenlandse journalisten gegijzeld op Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen worden twee cameramannen en een reporter vastgehouden door de radicale islamitische afscheidingsbeweging Abu Sayyaf. De gegijzelde reporter, Baker Atyani, werd wereldberoemd omdat hij Osama bin Laden interviewde net voor de aanslagen van 11 september 2001.

Baker Atyani komt uit Jordanië, de twee cameramannen hebben de Filipijnse nationaliteit. Ze zijn al vermist sinds 12 juni, nu raakt officieel bekend dat ze gegijzeld zijn.

De radicale afscheidingsbeweging Abu Sayyaf wil een onafhankelijke islamitische staat stichten in het zuiden van de Filipijnen. De terreurgroep pleegde eerder al bomaanslagen in de regio. Ze hebben ook al mensen gegijzeld en onthoofd.

Op dit moment worden er in totaal zes buitenlanders vastgehouden door Abu Sayyaf. Onder meer een Nederlander en een Zwitser die al sinds februari gegijzeld zijn.