Egypte krijgt Moslimbroeder Mursi als president

Mohamed Mursi is uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Egypte. Hij is de kandidaat van de Moslimbroeders. Mursi klopt oud-premier Ahmed Shafiq en volgt Hosni Moebarak op. Op het Tahrirplein vieren Mursi's aanhangers.

Vorige week trokken de Egyptenaren naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Nog twee kandidaten bleven over: Ahmed Shafiq, die in de laatste weken voor Moebarak van de macht werd verdreven nog premier was, en Mohamed Mursi, de kandidaat van de Moslimbroederschap.

De voorbije week hadden zowel Mursi als Shafiq de overwinning opgeëist. En de definitieve uitslag bleef uit. De kiescommissie maakte vandaag dan toch de resultaten bekend. Daaraan ging een lange toespraak van Farouq Sultan vooraf, de voorzitter van de kiescommissie. Hij vertelde dat het voor de kiescommissie moeilijk werken was, door druk van de media en door "spanningen en een slechte atmosfeer". Hij somde ook de klachten over fraude op.

Het openbare leven was vandaag stilgevallen. Op het iconische Tahrirplein in de hoofdstad Caïro waren duizenden aanhangers van Mursi bijeengekomen. Op andere pleinen wachtten de aanhangers van Shafiq op de uitslag.

Mursi wint met bijna 52 procent, Shafiq strandt op zo'n 48 procent. Zondagavond laat heeft Shafiq Mursi gefeliciteerd en zijn nederlaag toegegeven. Meteen na de bekendmaking barstte een onstuimig volksfeest los op Tahrir. Veiligheidsdiensten zijn massaal opgetrommeld om een oogje in het zeil te houden.

Hoe moet het voort met Egypte?

Zestien maanden na de val van "farao" Moebarak, die bijna 30 jaar aan de macht was, heeft Egypte nu dus een nieuwe president. Onder Moebarak was de Moslimbroederschap verboden.

Maar -en dat was al langer duidelijk- met een nieuwe president is het einde van de omwentelingen in Egypte nog lang niet in zicht. De voorbije zestien maanden hield de Militaire Raad, de legertop, "tijdelijk" de touwtjes in handen. En in de voorbije weken heeft de legertop zich nog verzekerd van meer macht. Zo is de macht van de nieuwe president sterk uitgehold en het parlement is ontbonden.

Behalve de stevige machtsgreep van de militairen, is politiek Egypte ook sterk verdeeld. De Moslimbroeders sprongen vorig jaar pas erg laat op de kar van de aanvankelijk liberale massaprotesten. Maar nu lijken zij de winnaars van de revolutie, al kan een deel van de Egyptische bevolking daar niet mee leven. Zij zullen de komende dagen en weken dan ook niet nalaten om hun ongenoegen te laten blijken.

De strijd tussen volk en leger is nog lang niet beslecht. Het nieuwe Egypte is nog niet voor morgen.

Meest gelezen