Griekse premier Samaras niet naar EU-top

De nieuwe Griekse premier Antonis Samaras gaat eind volgende week niet naar de belangrijke EU-top over de schuldencrisis in de eurozone. Samaras herstelt nog van een oogoperatie.

Het zou donderdag en vrijdag een "historische" EU-top worden, waar nu echt eens knopen zouden doorgehakt worden inzake de strijd tegen de crisis en er voorstellen op tafel zouden komen voor een meer doorgedreven Europese integratie.

Het moest ook het eerste optreden van de nieuwe Griekse premier Antonis Samaras op het Europese toneel worden, maar dat laatste gaat dus niet door. Samaras is enkele dagen geleden geopereerd aan het netvlies en moet nog een tijdje in het ziekenhuis blijven.

Griekenland zal op de top vertegenwoordigt worden door minister Van Buitenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos en door de ontslagnemende minister van Financiën George Zanias.

Die laatste vervangt dan weer de nieuwe minister van Financiën Vassilis Rapanos, die vrijdag in het ziekenhuis was opgenomen nog voor hij de eed had afgelegd. Rapanos, voorheen topman van een  noodlijdende bank, zou oververmoeid zijn.

Hoe dan ook komen de Grieken met een agenda naar Brussel. Zo willen ze aan de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) minstens twee jaar uitstel vragen voor de opgelegde besparingen.