Guns N' Roses zet publiek op verkeerde been

Axl Rose heeft het publiek op Graspop op het verkeerde been gezet. De frontman van Guns N' Roses is nog niet dikwijls te vroeg gestart met optreden. In Dessel zette hij het slotconcert een kwartier te vroeg in met "Welcome to the jungle". Op de laatste dag van het metalfestival zorgden onder anderen habitué Motörhead, Machine Head, Children Of Bodom en Behemoth voor het mooie weer.

Axl Rose heeft zijn reputatie van laatkomer niet waargemaakt in Dessel. De flamboyante zanger van Guns N' Roses begon een kwartier vroeger dan gepland aan zijn concert. Bram Vandendriessche van Studio Brussel kon zijn ogen en oren eerst niet geloven, maar toen de groep opende met "Welcome to the jungle", moest hij erkennen dat Guns N' Roses gestart was.

In de Marquee I werden de zwaarste gitaren van de dag bovengehaald door de Finse afsluiter Children Of Bodom en de Poolse deathmetalband Behemoth (foto). Children Of Bodom stuurde zijn fans naar huis met het nummer "Hate crew deathroll". De "Hate crew" van Children Of Bodom is de naam van de fanclub van de macabere Finnen. Ze hadden voor de gelegenheid een auto op het podium van de tent gezet.

Na Ozzy Osbourne vrijdag stond vandaag met Lemmy Kilmister van Motörhead een bekende oude krasse knar op het podium van Graspop. Motörhead was aan zijn zesde optreden in Dessel toe en deed dat met verve. Het publiek genoot van nummers als "Metropolis", "Ace of spades" en "Overkill". Tijdens de song "Killed by death" kreeg Lemmy Kilmister vocale hulp van Whitfield Crane, de zanger van Ugly Kid Joe. Ugly Kid Joe, bekend van "Everything about you" en "Cats in the cradle", stond eerder op de dag in Marquee I.

Machine Head zet de festivalweide op stelten

Het publiek op Graspop was zichtbaar vermoeid na drie slopende festivaldagen. Na een dag vol striemende regen brak de zon in de vooravond door boven de festivalweide in Dessel. Dat zorgde voor een opstoot van energie tijdens het concert van Machine Head op het hoofdpodium.

"Zanger Robb Flynn (foto) was bijzonder goed geluimd en bedankte het publiek meer dan eens. Hij zorgde ook voor de quote van de dag. "Hoe meer jullie drinken, des te minder wij stinken", riep hij zijn fans toe. Aan het einde van de set van Machine Head ging het dak er af op de tonen van hun bekendste nummer, "Davidian", aldus Stefan Mertes in Dessel.

Net na het optreden van Machine Head werd het resultaat van de poll naar beste metal ballad ooit bekendgemaakt. De festivalgangers kozen voor "Nothing else matters" van Metallica. Het is nog niet duidelijk of de wereldrecordpoging slowen gelukt is. Wat wel zeker is, is dat er nooit zo veel mensen slowden op de festivalweide in Dessel.

Six Hour Sundown voor vroege vogels

Six Hour Sundown had de ondankbare taak om de festiviteiten te openen op het hoofdpodium voor een handvol vroege vogels.Six Hour Sundown is de band van Lauren Harris, de dochter van Steve Harris van Iron Maiden. "Uit solidariteit met haar fans ging ze ook in de striemende regen staan. Een gebaar dat gesmaakt werd", meldt onze redacteur Stefan Mertes.

Europe (foto) zorgde in de namiddag voor de eerste grote emoties van de dag. "Toen de Zweden met hun hit "The final countdown" afsloten, was er veel applaus op de weide", meldt Stefan Mertes.

De organisatoren telden het voorbije weekend ongeveer 135.000 bezoekers. Dat is geen festivalrecord voor de 17e editie van Graspop Metal Meeting, maar wel een beter cijfer dan vorig jaar. Opvallend is dat er dit jaar ongeveer 45.000 bezoekers per dag geteld werden. De voorbije jaren waren er op vrijdag veel minder bezoekers dan de topdagen in het weekend.