Mouvement de Gauche opent aanval op de PS

Mouvement de Gauche, de nieuwe partij die uit de grond werd gestampt door voormalig Ecolo-parlementslid Bernard Wesphael, is naar eigen zeggen de enige vertegenwoordiger van democratisch links in Wallonië.

Oprichter Bernard Wesphael heeft gisteren tijdens een congres in Namen zwaar uitgehaald naar de PS. "Wij zijn geen partij links van de PS, wij zíjn de linkse partij. De PS van vandaag is centrumrechts", verklaarde Wesphael voor zo'n 400 aanhangers van zijn Mouvement de Gauche.

Om zijn stelling kracht bij te zetten, verwees Wesphael naar verschillende maatregelen die door hem betwist worden. Daarbij kwamen onder meer het verdrag van Lissabon, het Europese begrotingsbeleid, de privatiseringen en de hervormingen van het pensioenenstelsel aan bod. "Het is net omdat dat PS aan de macht is, dat rechts het zich kan permitteren om dergelijke maatregelen te nemen", aldus Wesphael.

De Mouvement de Gauche heeft onder meer steun gekregen van de linkse Griekse partij Syriza en van het Franse Parti de Gauche van Jean-Luc Mélenchon.

lees ook