Opvang gevonden voor Roma-kinderen in Noordstation

De Roma-gezinnen met kinderen die nu in de hal van het Brusselse Noordstation verblijven kunnen vanaf morgen terecht bij de Brusselse vzw Samu Social. In totaal overnachten 30 mensen in het station. Enkel de families met kinderen, dat zijn er drie, zullen opvang krijgen van de vzw.

Donderdag kwam een deurwaarder naar het Noordstation om de Roma mee te delen dat ze 24 uur hadden om op te krassen. Maar vrijdagochtend, nog voor het ultimatum verstreken was, kregen de daklozen uitstel tot maandag.

Het is onduidelijk waar de Roma eigenlijk naartoe moeten. Volgens Fedasil hebben ze geen recht op opvang, maar Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) deed een oproep om toch op z'n minst de gezinnen met kleine kinderen opvang te geven.

Fedasil gaat daar niet op in, maar de gezinnen kunnen nu dus terecht bij de vzw Samu Social. Wat er met de andere Roma uit het Noordstation moet gebeuren is nog onduidelijk. De kans is groot dat het probleem zich verplaatst naar een andere locatie.