Oudste bank ter wereld wil Italiaanse staatssteun

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena praat met de regering in Rome over eventuele staatssteun. De oudste bank ter wereld heeft geld nodig om de kapitaalbuffers te versterken.

De meeste grote Italiaanse banken zijn er in geslaagd om kapitaal op te halen om hun financiële buffers te versterken, zoals de Europese Unie gevraagd had. Monte dei Paschi di Siena is daar echter als enige grote bank in het land nog niet in geslaagd.

De bank zou volgens EU-normen 3,3 miljard euro extra moeten hebben. Er is al fors bespaard en geld opgehaald, maar er zou nog altijd een tekort van 1 tot 1,4 miljard euro zijn.

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa onderhandelt de bank nu met de Italiaanse overheid over eventuele staatssteun. Dat zou gebeuren via de uitgifte van obligaties met waarborgen door de Italiaanse overheid.

Anders dan in Spanje zijn de Italiaanse banken relatief gezond. In dat land is geen sprake van een vastgoedzeepbel en bovendien hebben de Italianen heel wat spaargeld in de banken gedeponeerd. Monte dei Paschi heeft echter zwaarder te lijden omdat de bank erg veel overheidsobligaties in bezit heeft en die zijn vandaag niet zo gegeerd. 

De oudste bank ter wereld

Monte dei Paschi di Siena werd in 1472 opgericht door de gelijknamige stadsrepubliek in Toscane. De bank  leende tegen lage rente geld aan mensen in nood, maar groeide dankzij de bloeiende handel in het middeleeuwse Siena.

Het is nu de oudste nog bestaande bank ter wereld met 3.000 kantoren in Italië en de rest van Europa en heeft onder meer een afdeling in ons land.

Monte dei Paschi is na UniCredit en Intesa Sanpaolo de derde bank van Italië. Ze is genoteerd op de beurs van Milaan en is een onderdeel van de MIB-index. Bij de aandeelhouders behoren JP Morgan Chase en Axa.