Turkije: "Straaljager was in internationaal luchtruim"

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu (foto), verklaart dat de straaljager van het Turkse leger die vrijdag werd neergeschoten zich in het internationale luchtruim bevond. Het wrak van het vliegtuig werd ondertussen gevonden in Syrische territoriale wateren.

Vrijdag schoot Syrië een Turks gevechtsvliegtuig neer. Volgens het regime vloog het toestel illegaal boven het land "en werd het behandeld zoals de wet dat voorschrijft in dergelijke gevallen".

Volgens Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse zaken, werd het toestel geraakt toen het zich op een afstand van 13 mijl van de Syrische kust bevond. Het vliegtuig voerde volgens Davutoglu een trainingsmissie uit en was niet betrokken in een operatie tegen Syrië.

Daarnaast wist Syrië volgens Davutoglu dat het om een Turks vliegtuig ging. "Ze hadden door het profiel van het vliegtuig, zijn kentekens en zijn vliegroute moeten weten van wie het toestel was", klinkt het.

Turkije ontkent niet dat de F4 boven Syrië gevlogen heeft, maar dat zou niet de bedoeling geweest zijn. "Het toestel werd vanuit Turkije gewaarschuwd dat het zich boven Syrië bevond , daarna keerde het om en werd neergeschoten nadat het het Syrische luchtruim had verlaten."

Vlak na de uitspraken van Davutoglu werd het wrak van de straaljager gevonden in Syrische territoriale wateren, op een diepte van 1.300 meter.

Gisteren reageerde de Turkse president Abdullah Gül al scherp op het incident. "Turkije zal gepaste actie ondernemen", aldus Gül. Wat dat precies betekent, voegde hij daar niet aan toe.

Iran roept op tot "terughoudendheid"

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali-Akbar Salehi (kleine foto) maant Syrië en Turkije aan om de "terughoudendheid" te bewaren. Dat vertelde hij gisteren aan de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in een telefoongesprek. Het staat ook als persbericht op de website van de Iraanse overheid.

Ali-Akbar Salehi hoopt dat Syrië en Turkije er alles aan zouden doen "om de stabiliteit in de regio te garanderen". Iran is het Syrische regime van Bashar Assad altijd blijven steunen.

Ondertussen lopen meer internationale reacties binnen over de neergeschoten straaljager. William Hague, minister van Buitenlandse Zaken van het Verenigd Koninkrijk, laat weten dat hij "ernsig bezorgd is om de buitensporige daad van het Syrische regime".

Nog steeds geweld in Syrië

Het incident met de straaljager leidt de aandacht af van het geweld in Syrië, maar dat gaat onverminderd door. Het Syrisch observatorium van de mensenrechten, een niet-gouvernementele organisatie, meldt verschillende doden zowel bij de regeringssoldaten als bij de rebellen.

Zou zouden in de provincie Aleppo, in het noorden van het land, 16 soldaten zijn gedood tijdens gevechten met rebellen. In de regio rond de oostelijke stad Deir ez-Zor  zouden dan weer tientallen burgers gestorven zijn toen regeringstroepen rebellen wilden bombarderen.