"Voorzitter van Barclays stapt morgen op"

Volgens verschillende bronnen zou voorzitter Marcus Agius van de Britse bank Barclays maandag ontslag nemen. Hij wordt zo het belangrijkste slachtoffer van een financieel schandaal dat de Londense bankwereld in zijn greep houdt.

Het schandaal houdt al enkele dagen lelijk huis in Londen, een van de grootste financiële centra van de wereld. Als de berichten bevestigd worden, zou morgen een eerste groot slachtoffer kunnen vallen.

Voorzitter Marcus Agius van Barclays zou volgens tal van Britse media morgen ontslag nemen. Barclays heeft eerder van de FSA, de Britse financiële waakhond, een boete van 290 miljoen pond gekregen.

Aanleiding was de betrokkenheid van traders van Barclays bij een groot schandaal over manipulatie van de Libor (London Interbank Offered Rate). Dat is de rente die de banken in Londen elkaar aanrekenen voor leningen. 

Traders van Barclays zouden verkeerde informatie gegeven hebben over de kosten van het lenen en dat zou de Libor dan beïnvloed hebben. Volgens CEO Bob Diamond handelden de vier traders voor eigen profijt en niet op bevel van de bank.

In de zaak wordt nu ook een onderzoek gevoerd naar Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC, Citigroup en UBS. RBS heeft onlangs vier traders ontslagen die bij dergelijke praktijken betrokken zouden zijn.

Libor, qué?

De London Interbank Offered Rate of Libor is de rente die de belangrijkste banken in Londen elkaar aanrekenen voor leningen tussen een dag tot twaalf maanden.

Die rentevoet is de belangrijkste referentie voor kortetermijnleningen en wordt ook gebruikt als basisrente voor futures, opties en swaps, maar ook bij het bepalen van de rente op leningen, spaarrekeningen en hypotheken. De Libor wordt gebruikt voor tien munten, waaronder de euro, de dollar en de yen.