"Farid le Fou" niet langer welkom in Leuven Centraal

In de gevangenis Leuven Centraal heeft het personeel vanmiddag het werk neergelegd. De staking komt er als reactie op het uitblijven van de overplaatsing van Farid Bamouhammad of "Farid le Fou".

De stakingsactie werd vorige week aangekondigd door de vakbonden. Zij eisen dat Bamouhammad overgebracht wordt naar een andere gevangenis omdat de cipiers zich niet langer veilig voelen, maar het Directoraat-Generaal van de Penitentiaire Inrichtingen doet dat pas "wanneer dat nodig en opportuun geacht wordt".

"Farid le Fou" staat bekend als een agressieve gedetineerde en wordt om de drie maanden overgeplaatst naar een andere strafinrichting.

Farid Bamouhammad zit al sinds 2000 achter de tralies nadat hij was opgepakt voor de gijzeling van zijn familie in een Quick-restaurant in Drogenbos. In 2008 werd hij nog eens tot negen jaar cel veroordeeld. Hij gijzelde toen onder andere zijn dochtertje in een appartement boven een café nabij het Centraal station van Brussel tijdens een dag penitentiair verlof .

Gedurende zijn opsluiting was zijn agressief gedrag meerdere keren de oorzaak van ernstige problemen. Eerder dit jaar weigerden de cipiers van de gevangenis van Doornik om nog langer maaltijden te bezorgen aan "Farid le Fou". In totaal verhuisde hij al meer dan zestig keer.