"Grieken moeten hervormen, niet onderhandelen"

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de nieuwe Griekse regering aangemoedigd om de hervormingen snel in de praktijk om te zetten. De ECB waarschuwt ook voor iedere mogelijke vertraging, die als "riskant" beschouwd wordt en extra geld zal kosten.

"De hervorming vertragen is risicovol: het brengt de ratio schuld-bbp van het land in 2020 boven het beoogde percentage van 120 procent", zo zei ECB-onderhandelaar Jörg Asmussen in Athene. Dat percentage is de uiterste grens die voor het land als levensvatbaar beschouwd wordt.

Griekenland moet zich toeleggen op het opnieuw op koers krijgen van zijn hervormingsprogramma, in plaats van tijd te verliezen door opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden die de internationale geldschieters het land hebben opgelegd, zei Asmussen. De uitvoering van de maatregelen is de laatste drie maanden bijna geheel tot stilstand gekomen, volgens Asmussen.

Aan een Griekse krant zei Asmussen, die lid is van het Uitvoerend Comité van de ECB, dat het bijkomende fondsen van de eurozone en het IMF zou vereisen om Griekenland meer tijd te geven om zijn fiscale doelen te bereiken.

Hij herinnerde er ook aan dat de trojka van geldschieters aan het land - de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - deze week begint met de evaluatie van de situatie van het land. De nieuwe regering, onder leiding van premier Antonis Samaras, wil opnieuw onderhandelen over het hervormingsprogramma.