"Niet raken aan index of de pensioenleeftijd"

SP.A-voorzitter Bruno Tobback waarschuwt in het kader van het relancedebat voor "mirakeloplossingen en fetisjen". Raken aan de index of de pensioenleeftijd verhogen is volgens hem niet alleen uit den boze, maar ook niet nodig.

De federale regering wil voor 21 juli een plan klaar hebben dat onze economie weer op het juiste spoor moet helpen. Tobback relativeert en vindt een Belgisch relancebeleid weinig zinvol als Europa vooral de nadruk legt op besparen. "In een kleine economie als de onze moeten alle regeringen dus meewerken aan het overtuigen van de Europese Commissie om in te zetten op groei", zegt hij.

Tobback wil niet laten raken aan de index, zoals de Commissie voorstelt. Het probleem is volgens hem de stijgingsmarge bovenop die index, die wordt vastgelegd op basis van voorspellingen van de loonstijging in de buurlanden. "Daar gok je toch altijd fout", vindt hij. De SP.A-voorzitter zou zich liever baseren op de evoluties uit het verleden.

Desondanks vindt Tobback de inflatie een punt van aandacht, "gezien het belang ervan voor gezinnen, overheid en bedrijven". En daarbij speelt energie uiteraard een belangrijke rol. De SP.A wil fors inzetten op hernieuwbare energie. "Geen enkele sector is er in tien jaar tijd technologisch zo op vooruit gegaan met zo’n daling van de kostprijs", zegt Tobback. De technologische evolutie in kernenergie ligt een beetje stil, zegt de SP.A, die blijft vasthouden aan de kernuitstap.

Van een algemene daling van loonlast wil Tobback niet weten. Volgens hem zal dat weinig of geen impact hebben. In de plaats daarvan wil hij specifieke maatregelen, zoals een forfaitaire aanpak van de sociale lasten in de horeca of fraudebestrijding in de bouwsector.

Een lastenverschuiving kan voor de SP.A wel, maar niet naar een verhoogde btw. Daarnaast blijven de Vlaamse socialisten hameren op de noodzaak van een vermogensbelasting.

Het woord is aan de sociale partners

De komende dagen gaat de federale regering over het relanceplan overleggen met de sociale partners en met de verschillende deelstaten.

In tegenstelling tot de SP.A vraagt de middenstandsorganisatie Unizo om net wel in te zetten op een algemene  lastenverlaging. Volgens Unizo zijn de brutolonen bij ons relatief te hoog.

De organisatie haalt als argument het groeiende aantal faillissementen bij kleine bedrijven aan. Unizo wil trouwens ook liever een werkweek van 40 uur. Momenteel hebben de meesten onder ons een 38-urige werkweek.