Autoverkoop is gedaald, maar trekt weer aan

De eerste zes maanden werden in ons land 285.116 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat zijn er ruim 41.000 of 12,6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Febiac, de belangenvereniging van autoconstructeurs en -invoerders.

Volgens Febiac valt de ontsporing van de autoverkoop nog mee. Die was begin dit jaar voorspeld toen de federale regering de CO2-korting voor de meer milieuvriendelijke wagens afschafte.

Bovendien is de markt zich opnieuw aan het stabiliseren. In mei was er nog een heel sterke daling van het aantal inschrijvingen, maar dat cijfer was vertekend door de problemen met het nieuwe informaticasysteem bij de Dienst Inschrijvingen (DIV). Die problemen zijn intussen van de baan.

In juni werden bijna even veel wagens ingeschreven als in juni vorig jaar: 47.647 of een daling van 1,46 procent. Sommige categorieën deden het zelfs beter dan in juni 2011: lichte bedrijfsvoertuigen (+0,15 procent), motorfietsen (+7,77 procent) en opleggers (+38 procent).

"Het heeft er alle schijn van dat de automarkt zich stabiliseert, vooral dankzij de aanhoudend goede markt van bedrijfswagens", zegt Febiac. De federatie rekent voor het hele jaar op een verkoop van 485.000 personenwagens.