Binnenkort lawaaipark in Waaslandhaven?

De jarenlange discussie rond motorcrossterreinen ontspint zich ook op "De vragende partij", het interactieve verkiezingsproject van VRT Nieuws. Snelheidsliefhebbers en beoefenaars van gemotoriseerde sporten roepen online op een voorstel rond motorcrossterreinen in het Beverse havengebied te steunen.

De Vlaamse overheid zoekt al jaren naar gereglementeerde zones, opdat motorcross en andere lawaaierige sporten niet meer (illegaal) zouden worden beoefend vlak bij woon- en natuurzones. Al in 2002 besliste de Vlaamse regering dat in Vlaanderen 12 tot 15 geschikte locaties moesten worden ingericht.

Wegens lokaal protest bevestigde de Vlaamse regering in 2011 de rol van de provincies in de zoektocht naar mogelijke motorcrossterreinen. Vanuit verschillende provincies kwam de vraag om ook militaire domeinen en industrie- en havengebied op te nemen als mogelijke zone. In een voorstel van decreet dat op 18 april 2012 werd goedgekeurd, wil het Vlaams Parlement het mogelijk maken om tijdelijke motorcrossterreinen in te richten in havengebied.

Op "De vragende partij" geniet een voorstel in Beveren voor een "lawaaipark" in het Waaslands havengebied veel steun. Zo’n lawaaipark biedt de mogelijkheid aan snelheidsminnende sporters om mekaar te ontmoeten en zich naar hartenlust uit te leven op een speciaal ingericht terrein, ver van de dorpskern.

Opvallend is dat het voorstel een totaal van 141 stemmen kent, waarvan slechts 32 lokale stemmen zijn. Motorliefhebbers roepen gelijkgestemden via online-fora en Facebook op zich aan te sluiten bij het voorstel voor een terrein voor gemotoriseerde sporten.

Een voorstel voor zo'n terrein roept anderzijds vragen op. Zo maakt Andrea Van Puyvelde zich zorgen over bijkomende geluidshinder door motorgeluiden, in een omgeving waar de industrie en de expresweg al enige geluidsoverlast veroorzaken. 

Nina Landau

lees ook