Hoofd Duitse inlichtingendienst stapt op

In Duitsland is Heinz Fromm, de baas van de binnenlandse inlichtingendienst BfV, opgestapt nadat bekend was geraakt dat dossiers over de "kebabmoorden" vernietigd waren door zijn organisatie.
De baas van de Duitse inlichtingendienst, Heinz Fromm, stapt na 12 jaar op.

Heinz Fromm stond sinds 2000 aan het hoofd van de Duitse binnenlandse inlichtingendienst BfV (Bundesambt für Verfassungsschutz), maar heeft vandaag zijn ontslag ingediend middenin een schandaal over een onderzoek naar een extreemrechtse groepering die verdacht wordt van tien racistische moorden.

In november 2011 raakten de zogenoemde kebabmoorden opgelost toen twee daders zelfmoord pleegden en de derde dader zichzelf aangaf bij de politie. Alle drie waren ze lid van het extreemrechtse "Nationalsozialistischer Untergrund" (NSU) en verantwoordelijk voor de dood van acht Turkse mannen, een Griekse man en een politieagente. De slachtoffers vielen allemaal in de periode tussen 2000 en 2007.

Meteen werd duidelijk dat de Duitse inlichtingendienst zijn werk niet goed had gedaan. Ze waren al jaren geïnfiltreerd binnen de extreemrechtse groepering, maar konden de moorden niet verhinderen. In dezelfde periode, november 2011, verdwenen alle belangrijke dossiers die betrekking hadden op het onderzoek naar de moorden. Vorige week biechtte de inlichtingendienst op dat de dossiers waren vernietigd.