Moessonregens in India eisen tientallen levens

Zware overstromingen in het noordoosten van India hebben tot nu toe al aan meer dan 80 mensen het leven gekost. Opvallend is dat alleen het noordoosten getroffen wordt door de jaarlijkse regenval. In de rest van het land heerst een helse hitte.

Assam grenst aan Bhutan en Bangladesh. De overvloedige regens hebben er de Brahmapurarivier uit haar oevers doen treden. Ook de deelstaten Arunachal Pradesh en Manipur zijn getroffen door het noodweer, maar daar vielen geen doden. 61 slachtoffers in Assam kwamen om door verdrinking, 16 anderen raakten bedolven onder een landverschuiving. Terwijl de 27 disctricten in de staat Assam verzwolgen zijn door het water, heerst in de rest van het land een grote hitte.

De Indiase weersvoorspellers hadden uitgerekend dat de moesson dit jaar op 29 juni zou beginnen, maar de weergoden beslisten er anders over. In drie vierde van het land is er extreme droogte. In de hoofdstad New Delhi werd gisteren 43,5 graden Celsius genoteerd, een schroeiende temperatuur, zelfs naar Indiase normen. In Punjab en Haryana, 2 belangrijke staten voor de landbouw, wordt de droogte stilaan problematisch. Maar volgens de weersvoorspellers zou de regen ook daar toch stilaan in zicht zijn.

De Indiase premier Manmohan Singh maakte vanmorgen een helikoptervlucht over de getroffen staat Assam. Intussen zijn her en der ook vluchtelingenkampen opgezet en legerhelikopters verzorgen de voedselbevoorrading vanuit de lucht. Het leger is ook ingezet om bewoners van hun daken te redden.