Onrust in aanloop naar verkiezingen Libië

In de Libische stad Benghazi hebben honderden mensen het kantoor van de centrale verkiezingscommissie aangevallen en geplunderd. Ze namen stembussen mee en verbrandden kiesbiljetten. Zaterdag worden in Libië parlementsverkiezingen gehouden.

Het nieuwe parlement dat zaterdag verkozen wordt, bestaat uit 200 leden. Zij krijgen de taak om een nieuwe grondwet op te stellen. Het zijn de eerste democratische verkiezingen in het land sinds de val van het regime van Moe'ammar Al-Khaddafi vorig jaar.

In Benghazi, de oostelijke havenstad waar de opstand tegen Khaddafi begon, wordt opgeroepen tot een boycot van die verkiezingen. De plaatselijke leiders willen meer autonomie en vragen dat het oostelijke deel van Libië (ook wel "Cyrenaica" genaamd) meer zetels toebedeelt krijgt in het nieuwe parlement.

De interim-regering in Libië heeft het moeilijk om de stabiliteit in het land te herstellen sinds de val van Khaddafi. Geregeld zijn er clashes tussen rivaliserende milities. En in maart viel er nog een dode bij rellen na een mars voor meer autonomie in Benghazi.