Ook anonieme chipkaarten op openbaar vervoer

De Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB lanceert "Mobib Basic", dat is een anonieme elektronische chipkaart. Sinds 2008 worden de papieren ticketjes structureel vervangen door de chipkaarten. Ook de NMBS en De Lijn stappen geleidelijk aan over op het Mobib-systeem.

Alle MIVB-abonnementen zijn sinds 2008 al gedigitaliseerd, maar de openbare vervoersmaatschappij wil dat ook mensen die losse ritjes kopen de elektronische chipkaart Mobib gebruiken. Die zijn 10% goedkoper als je ze met de elektronische kaart koopt.

Maar dat brengt ook enkele problemen met zich mee. Bijvoorbeeld voor gezinnen die in de buurt van Brussel wonen en een tienrittenkaart kopen voor het hele gezin. Dat gaat niet met een gewone Mobib, waar je naam en foto op staat. Voor hen komt er dus de anonieme Mobib Basic.

Voor alle duidelijkheid: een abonnement kun je niet kopen met de anonieme kaart. Die geldt enkel voor losse ritten, vijf- of tienrittenkaarten of voor dagpassen.

Rond deze periode begint ook de NMBS geleidelijk aan haar abonnementen te vervangen door Mobib-kaarten. Vanaf 2014 heb je die chipkaart ook nodig op de bussen en trams van De Lijn.