Raf Simons snoert de twijfelaars de mond

Raf Simons heeft in Parijs zijn eerste collectie voor het modehuis Dior laten zien. De Belgische ontwerper werd in april aangesteld als creatief directeur van het Franse modehuis. Hij volgt er de excentrieke Brit John Galliano op.

Nogal wat modekenners waren verrast dat Dior, bekend om zijn eerder exuberante stijl, juist koos voor Raf Simons, die van een minimalistische, zuivere stijl zijn handelsmerk heeft gemaakt.

Maar met zijn eerste collectie voor Dior heeft hij de twijfelaars de mond gesnoerd. Simons bleek zijn huiswerk te hebben gemaakt en de archieven van het Franse modehuis grondig te hebben doorgenomen. De beroemde New Look van Dior uit de jaren 50 -ingesnoerde taille, wijde rokken- gaf hij met succes een nieuw elan.

Simons presenteerde 54 verschillende looks in een aantal salons die in elkaar overliepen en gedecoreerd waren met bloemen, ook al een verwijzing naar de oprichter van het huis. Ook in de stoffen verwerkte hij trouwens veel bloemenmotieven. Hij toonde A-lijn-minijurken en modern ogende zwarte broeken. Een van de opvallendste stukken was een helgele avondjurk die zo nauwsluitend was dat ze weinig aan de verbeelding overliet.