Schreven artsen valse medische attesten?

Bij de dienst Vreemdelingenzaken en het gerecht lopen onderzoeken tegen 17 artsen. Zij zouden valse medische attesten hebben uitgeschreven voor asielzoekers, schrijven Gazet Van Antwerpen en Het Belang Van Limburg.

De artsen zouden tegen betaling valse attesten uitgeschreven hebben aan asielzoekers, mensen met een tijdelijk statuut en mensen die illegaal in ons land verbleven. Via een medische regularisatie konden zij een verblijfsstatuut krijgen. Uit cijfers van Vreemdelingenzaken blijkt dat het in totaal om 2.477 dossiers gaat.

Onder de 17 artsen zouden volgens de kranten twee Limburgse artsen zijn. Zij zijn naar de correctionele rechtbank doorverwezen. Ook dokters in onder meer Luik, Brussel, Lokeren en Brasschaat zouden bij de zaak betrokken zijn. Ze riskeren zware straffen, waarvan een volledige schorsing de zwaarst mogelijk is.

"De provinciale raad van de Orde van Geneesheren waarbij de artsen aangesloten zijn, zullen een onderzoek voeren en desgevallend een sanctie uitspreken", zegt Walter Michielsen, ondervoorzitter van de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren. "Er zijn zogenoemde morele sancties, zoals een waarschuwing, censuur of berisping. Ook schorsingen zijn mogelijk, in extreme gevallen kunnen artsen van de lijst weggehaald worden."

Een procedure voor de Orde van Geneesheren neemt al snel twee maanden in beslag.