Uittocht Rock Werchter is vlot verlopen

De uittocht van bezoekers van de 38e editie van Rock Werchter is vlot verlopen. De 60.000 kampeerders hebben hun tent opgeruimd en zijn terug naar huis vertrokken. De brandweer werd wel opgeroepen omdat sommige festivalgangers hun eigen tentje in brand hadden gestoken.

Een op de vijf festivalgangers op Rock Werchter kwam uit Nederland. De andere landen die het best vertegenwoordigd waren, zijn het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Australië, Zwitserland, Italië en IJsland. De 437 bezoekers uit IJsland zijn volgens de organisatoren goed voor 0,15 procent van de totale bevolking van het eiland.

In totaal werden 67.000 combitickets verkocht voor de vier dagen en vier keer 18.000 dagtickets. Dat geeft een totaal van 139.000 unieke bezoekers, een record voor Rock Werchter.

Festivalgangers steken hun tentje in brand

60.625 mensen hebben gelogeerd op een camping in Werchter. Dat zijn er ruim 5.000 meer dan vorig jaar. Maandagmiddag hebben de meeste kampeerders hun weg huiswaarts al ingezet. Nog enkele honderden festivalgangers moeten hun tent nog opruimen.

Maandagmiddag moest de Leuvense brandweer uitrukken naar de kampeerterreinen nadat er brand was gesticht aan verschillende tenten. Merkwaardig genoeg bleek het te gaan om festivalgangers die hun eigen tent in brand hadden gestoken.

"Het gaat om kleine tentjes die veelal speciaal voor het festival werden gekocht en niet veel kosten", zegt de brandweer. "Blijkbaar vinden sommigen festivalgangers het makkelijker om ze, samen met hun afval, in brand te steken dan ze op te ruimen en weer mee te nemen naar huis."

De brandjes waren meestal al onder controle toen de brandweer arriveerde, maar voor alle veiligheid werd steeds nog nageblust. Volgens burgemeester Dirk Claes (CD&V) van Rotselaar is het niet de eerste keer dat tentjes in brand worden gestoken. "We hebben dat de voorbije jaren ook al meegemaakt".