Voorzitter Barclays dient ontslag in

De voorzitter van de Britse bank Barclays, Marcus Agius, heeft zijn ontslag ingediend. Hij is zo het belangrijkste slachtoffer van een financieel schandaal dat de Londense bankwereld in zijn greep houdt. De Britse premier David Cameron wil dat een parlementaire onderzoekscommissie de zaak onderzoekt.
Marcus Agius in 2009 op het World Economic Forum.

Het schandaal houdt al enkele dagen lelijk huis in Londen, een van de grootste financiële centra van de wereld. Het eerste grote slachtoffer is nu gevallen. Agius blijft wel op post tot er een opvolger is gevonden.

"Het spijt me ten zeerste dat onze klanten, medewerkers en aandeelhouders in de steek werden gelaten. Barclays telt veel hardwerkende en getalenteerde mensen, aan wier integriteit niet getwijfeld mag worden", verklaarde Agius. Barclays heeft eerder van de FSA, de Britse financiële waakhond, een boete van 290 miljoen pond gekregen.

Aanleiding was de betrokkenheid van traders van Barclays bij een groot schandaal over manipulatie van de Libor (London Interbank Offered Rate). Dat is de rente die de banken in Londen elkaar aanrekenen voor leningen.

Traders van Barclays zouden verkeerde informatie gegeven hebben over de kosten van het lenen en dat zou de Libor dan beïnvloed hebben. Volgens CEO Bob Diamond handelden de vier traders voor eigen profijt en niet op bevel van de bank.

In de zaak wordt nu ook een onderzoek gevoerd naar Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC, Citigroup en UBS. RBS heeft onlangs vier traders ontslagen die bij dergelijke praktijken betrokken zouden zijn.

De zaak krijgt nu ook een politiek staartje. Premier David Cameron wil dat een parlementaire onderzoekscommissie de zaak onderzoekt. Hij noemt de praktijken bij Barclays "een schandaal".

Libor, qué?

De London Interbank Offered Rate of Libor is de rente die de belangrijkste banken in Londen elkaar aanrekenen voor leningen tussen een dag tot twaalf maanden.

Die rentevoet is de belangrijkste referentie voor kortetermijnleningen en wordt ook gebruikt als basisrente voor futures, opties en swaps, maar ook bij het bepalen van de rente op leningen, spaarrekeningen en hypotheken. De Libor wordt gebruikt voor tien munten, waaronder de euro, de dollar en de yen.