vws bwnw

Peña Nieto behaalt 37,93 procent van de stemmen. Hij volgt daarmee zo goed als zeker de huidige president Felipe Calderon op die niet meer herverkiesbaar was. De 45-jarige gouverneur van de staat Mexico was door de partij naar voren geschoven als nieuw gezicht dat komaf moest maken met het donkere imago

gb vnwsj nn gsw

De Mexicaanse verkiezingen werden beheerst door economische thema's en de strijd tegen drugs. Peña Nieto bouwde in zijn eigen staat een reputatie op door te investeren in openbare werken en infrastructuur. Hij beschouwt de strijd tegen de armoede als zijn belangrijkste uitdaging. Bijna de helft van de Mexicanen heeft te lijden onder schrijnende armoede. Maar tegenstanders wijzen erop dat Peña Nieto vooral gemaakt is door de media en meer bepaald de grootste privézender Televisa. Die zou de peilingen systematisch vervalst hebben in het voordeel van Peña Nieto zodat de Mexicanen er zich op de duur bij zouden neerleggen.

Samen met de president werden ook een nieuw parlement, een burgemeester voor Mexico-Stad en enkele senatoren verkozen. De verkiezingen verliepen onder zwaar toezicht van politie en leger, zij moesten erop toezien dat de zowat 80 miljoen stemgerechtigden vrij en zonder intimidatie van de drugskartels hun stem konden uitbrengen. Sinds 2006 zijn al meer dan 55.000 mensen omgekomen bij drugsgerelateerd geweld in Mexico.