Website brengt 500 fietsen terug naar eigenaar

Sinds gevondenfietsen.be in november 2010 werd opgericht zijn er 500 fietsen via de website terugbezorgd aan de rechtmatige eigenaar. Maar meer dan 4.600 fietsen staan op dit moment ergens in een depot te wachten tot ze opgeëist worden.

Als de politie ergens een gestolen fiets vindt, komt die sinds november 2010 terecht op de website gevondenfietsen.be. Daarop kunnen mensen die hun fiets kwijt zijn, ingeven waar en wanneer hun fiets gestolen werd en hoe die eruit ziet. Als ze hun eigen fiets op de foto's in de database herkennen, kunnen ze die dan ophalen in hun provinciehuis.

Veel mensen doen echter geen aangifte bij de politie als hun fiets gestolen wordt en hebben dus geen weet van de site. Op dit moment liggen er 4.600 fietsen te wachten tot hun rechtmatige eigenaar hen komt ophalen.

Een fiets die al zes maanden in de database zit, wordt eigendom van de gemeente waarin hij gevonden werd. Meestal wordt de fiets dan openbaar verkocht of geschonken aan de kringloopwinkel.

Nog veel makkelijker dan de website is dat mensen hun rijksregisternummer in hun fiets laten graveren. Als de fiets dan gestolen en teruggevonden wordt, kan de politie automatisch de juiste persoon contacteren.