Wereldwijd vijf miljoen baby's geboren dankzij ivf

Sinds 1978 zijn wereldwijd ongeveer 5 miljoen baby's geboren dankzij in-vitrofertilisatie (ivf). Per jaar zijn het er ongeveer 350.000, oftewel 0,3 procent van de 130 miljoen baby's die jaarlijks het levenslicht zien. Dat blijkt uit schattingen van de Europese vakorganisatie voor fertiliteit en embryologie (ESHRE).

De eerste baby die via de techniek van in-vitrofertilisatie ter wereld kwam, was Louise Brown. Zij werd geboren in Groot-Brittannië op 25 juli 1978. Sindsdien zijn volgens schattingen van de vakvereniging ESHRE al zo'n 5 miljoen "ivf-baby's" geboren.

Ivf, ook wel proefbuisbevruchting genoemd, is een ingrijpende vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de vrouw eerst een hormonale kuur moet ondergaan om voldoende eicellen te doen rijpen. Die worden vervolgens "opgepikt" en in het laboratorium in contact gebracht met spermacellen. Daarna is het afwachten hoeveel eicellen bevrucht raken. Enkele dagen later wordt een bevruchte eicel - het embryo - ingebracht in de baarmoeder en moet het zich zelf innestelen. De eventueel overblijvende embryo's kunnen worden ingevroren voor een latere behandeling.

De vakvereniging ESHRE maakte op haar conferentie in de Turkse stad Istanbul bekend dat elk jaar wereldwijd ongeveer 1,5 miljoen ivf-behandelingen opgestart worden. Die 1,5 miljoen pogingen leiden uiteindelijk tot 350.000 ivf-baby's per jaar. Gemiddeld heeft een behandeling 30 tot 35 procent kans op slagen.

"Deze technologie heeft haar succes bewezen om mensen met verminderde vruchtbaarheid te helpen", zegt ESHRE, die de kaap van 5 miljoen ivf-baby's een mijlpaal noemt. "Miljoenen mensen werden op deze manier geholpen en verlost van de zware psychologische en fysieke gevolgen van verminderde vruchtbaarheid."

De organisatie waarschuwt er wel voor dat vruchtbaarheidsbehandelingen niet gebruikt mogen worden als een soort "verzekering" voor mensen om hun kinderwens uit te stellen.

Ivf is maar een van de technieken om mensen met verminderde vruchtbaarheid te helpen, naast onder meer ki (kunstmatige inseminatie), iui (intra-uterine inseminatie), icsi (intracytoplasmatische sperma-injectie) en ivm (in-vitromaturatie). Bij De Verdwaalde Ooievaar vindt u meer informatie.