"Een tweet is alsof je door het raam roept"

Een rechter uit New York heeft aan de microblogsite Twitter gevraagd om de gegevens vrij te geven van een gebruiker die betrokken was bij de manifestaties van de beweging Occupy Wall Street.

De Twitter-gebruiker die vervolgd wordt, heet Malcolm Harris. Harris wordt door de autoriteiten vervolgd voor het verstoren van de openbare orde na een betoging van Occupy Wall Street op de Brooklyn Bridge vorig jaar. Een rechter in Manhattan besliste maandag dat de wet hem toelaat om toegang te krijgen tot de tweets en andere gegevens van Harris.

Volgens de rechter in New York zijn tweets geen privégegevens. "Als je een tweet plaatst op het internet, dan is dat alsof je iets uit een raam roept. Alles wat je publiek verkondigt, behoort iedereen toe", klinkt het.

Twitter denkt nog na over de vraag. "Onze regels zijn duidelijk. De gebruikers zijn eigenaar van de inhoud die ze uitbrengen. We willen onze gebruikers en hun rechten beschermen", aldus de microblogsite. Twitter liet eind mei al weten dat het vrijgeven van gegevens van zijn gebruikers ingaat tegen het federaal recht en de eigendomsrechten van internetgebruikers op de berichten die ze op de site plaatsen.