"Folteringen in Syrië tarten alle verbeelding"

In de Syrische gevangenissen wordt op ongeziene schaal gefolterd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Human Rights Watch (HRW). Uit de gesprekken die medewerkers van de mensenrechten- organisatie hadden met diverse getuigen blijkt dat de Syrische geheime diensten geen enkele wreedheid schuwen om tegenstanders te folteren, zelfs niet als het om kinderen gaat.

Het rapport is een neerslag van meer dan 200 interviews die medewerkers van de mensenrechtenorganisatie hadden met ex-gevangenen, families van overleden gevangenen en overgelopen medewerkers van de Syrische geheime diensten. Zij gaven niet alleen de locaties van 27 gevangenissen, maar ook de namen van de verantwoordelijken en de gebruikte foltermethodes.

Die laatste blijken mensonterend. Het Syrische regime foltert al jarenlang zijn gevangenen, maar wat er vandaag aan de hand is, is van een ongeziene omvang en wreedheid, zo zegt HRW.

Zo vertelt een ex-gevangene die in de stad Latakia vastzat, hoe zijn folteraars met een stok op zijn voeten sloegen terwijl hij met vastgebonden benen op zijn buik lag en een bewaker de hele tijd op zijn nek stond.

Een vrouw vertelt hoe ze met 3 andere lotgenotes in een cel zat en afwisselend in verschillende posities werd vastgebonden. De vrouwen bleven 24 uur op 24 vastgebonden en werden geregeld verkracht. Ook mannelijke gevangenen werden verkracht. Andere gedetineerden werden vastgebonden en kregen elektrische schokken op gevoelige lichaamsdelen zoals de geslachtsdelen, handen of mond.

Een andere, vaak gebruikte techniek om gevangenen te breken, is ze in grote groep opsluiten in een kleine cel zodat ze niet anders kunnen dan blijven rechtstaan. Volgens Human Rights Watch wijst de regelmaat en de omvang van de folteringen op een georganiseerde politiek van foltering, hetgeen erop wijst dat de Syrische overheid zich schuldig maakt aan misdaden tegen de mensheid.

"Nog veel meer detentiecentra"

De getuigenissen leverden heel wat informatie op over de locatie van de martelcentra. Human Rights Watch kon er 27 lokaliseren maar de organisatie vermoedt dat het er in werkelijkheid nog heel wat meer zijn.

Het bestaan van de detentiecentra in Syrië was trouwens al langer bekend, onder meer door het geval Maher Arar. De in Canada gevestigde Syriër werd in 2002 door de Amerikaanse veiligheidsdiensten op de luchthaven JFK in New York opgepakt als terreurverdachte en in het "rendition"-programma naar een Syrisch detentiecentrum gebracht, waar hij een jaar verbleef. Achteraf bleek hij onschuldig te zijn.