"Rwanda wil Congo helpen in strijd tegen rebellen"

Rwanda is bereid om buurland Congo bij te staan in de strijd tegen de rebellen in het oosten van Congo. Dat heeft de Rwandese premier gezegd tegen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).
Rebellen in Oost-Congo

Reynders vindt dat ons land een sleutelrol moet spelen als bemiddelaar in het conflict in Oost-Congo, te beginnen met pendeldiplomatie tussen Congo en Rwanda. In Oost-Congo zijn de afgelopen maanden honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen voor muitende soldaten.

Volgens de Congolese president Joseph Kabila (rechts op de foto, met Reynders links) zit Rwanda achter de muiterij. Ook recente VN-rapporten wijzen in die richting.

Minister Reynders roept op tot een dialoog tussen Rwanda en Congo over het conflict in het land. "Ik zou willen zien dat de Congolese president Kabila en de Rwandese president Kagame elkaar in de toekomst meer spreken", zei Reynders na afloop van een onderhoud met Kabila in buurland Burundi.

"Als Rwanda zegt dat het geen deel is van het probleem, moet het nu een deel van de oplossing worden door erop toe te zien dat de rebellie op het terrein stopt en er aan de toekomst gewerkt kan worden", zei Reynders nog.

Succesvolle pendeldiplomatie

Daarna trok Reynders naar de Rwandese premier Pierre Habumuremyi, die ook in Bujumbura is om het conflict met hem te bespreken. Het bleek geslaagde pendeldiplomatie want Rwanda is bereid om mee te helpen het geweld in Congo te onderdrukken.

"Dat zal een militaire actie zijn", zegt Reynders daarover. "Misschien eerst aan de grenzen, niet in Congo zelf. Dat om het geweld in het oosten van Congo te stoppen."

Reynders sprak naast de premier ook met de Rwandese minister van Defensie James Kabarebe. Hij werd eerder genoemd als broodheer van de rebellen in Oost-Congo maar in het gesprek met Reynders blijft hij dat ontkennen.