"Vanackere en co hebben me mes in de rug gestoken"

De Brusselse CD&V-schepen van Handel Jean De Hertog (74) haalt zwaar uit naar zijn partij. Hij pikt het niet dat hij moet plaats ruimen voor de 39-jarige Bianca Debaets. "Steven Vanackere en zijn entourage hebben me zonder pardon aan de kant geschoven", zegt hij in een gesprek met TV Brussel.

Een drietal weken geleden raakte bekend dat Bianca Debaets, Brussels parlementslid voor CD&V en gemeenteraadslid in Elsene, naar Brussel verhuist. Debaets zal er de plaats innemen van de huidige CD&V-schepen Jean De Hertog, ondertussen 74 jaar oud.

Maar dat is helemaal niet naar de zin van De Hertog. Die kan er maar moeilijk mee leven dat er voor hem geen goede plaats meer is op de CDH-CD&V-lijst. "Ze hebben me een mes in de rug gestoken en mij politiek uitgeschakeld", zegt hij in een gesprek met TV Brussel.

Met die "ze" bedoelt De Hertog Stefan Decorte en Peter Michiels van de plaatselijke CD&V-afdeling, maar ook federaal minister (en Brusselaar) Steven Vanackere.

“Ik vind de verhuizing van Debaets (kleine foto) niet democratisch”, zegt De Hertog. “Ik heb altijd geprobeerd eerlijk te blijven en de mensen en de partij te dienen. Maar dat loont blijkbaar niet. Ik had veel meer verwacht van minister Vanackere.”

De Hertog was sinds 2007 schepen van Handel en Vlaamse Aangelegenheden, ter vervanging van Steven Vanackere, die naar de federale regering trok.

"Een goede mix"

CD&V Brussel stuurde vanmiddag een persbericht uit om haar keuze voor Debaets te verdedigen.

"We kozen met een ruime tweederdemeerderheid voor een goede mix van jongeren, ouderen en nieuwe kandidaten op de lijst. We maakten ook een bewuste keuze om als kandidaat-schepen met een jongere, dynamische en reeds ervaren kandidate, Bianca Debaets, naar de kiezer te stappen die vorm geeft aan de stedelijke christendemocratie van vandaag en mee kan bouwen aan de toekomst", klinkt het.

De partij bedankte ook "onze uittredende schepen voor het harde werk van de voorbije jaren en zijn inzet om een christendemocratisch beleid in onze stad vorm te geven".

"We hebben begrip voor de keuze, maar betreuren tegelijk dat de uittredende schepen de plaats van lijstduwer op onze gezamenlijke lijst niet wenste op te nemen om aldus mee ons verjongings- en vernieuwingsproject met zijn ervaring te ondersteunen."

lees ook