Amerikaanse oostkust kreunt onder hitte, zonder airco

De Verenigde Staten worden getroffen door een hittegolf, met temperaturen hoger dan 40°C. De oostkust werd twee dagen geleden getroffen door een zware zomerstorm waardoor meer dan 1,5 miljoen mensen het zonder elektriciteit en airconditioning moeten doen.

Onder meer in de hoofdstad  Washington D.C. zitten veel mensen nog steeds zonder elektriciteit. De lokale overheid waarschuwt voor de gezondheid van zwakkere bevolkingsgroepen zoals bejaarden en jonge kinderen.

Wie kan, zoekt massaal verkoeling in vijvers, fonteintjes en de zee. Maar 's nachts moeten mensen creatief zijn. "Ik slaap in de kelder, dat is de enige plek in het huis waar ik het min of meer kan uithouden", vertelt de Nederlandse correspondent Wessel de Jong aan de NOS.

In veel Amerikaanse buurten lopen de stroomkabels bovengronds en zijn omgevallen bomen de oorzaak van de elektriciteitsonderbreking. Plaatsen waar wel nog elektriciteit is, zoals bepaalde bioscopen en supermarkten, doen gouden zaken.

Ondertussen komen er specialisten vanuit heel de VS naar het getroffen gebied om de onderbrekingen zo snel mogelijk te verhelpen, maar volgens CNN zouden veel mensen nog tot volgend weekend zonder stroom zitten.

De stroomstoringen werden veroorzaakt door een hevige zomerstorm dit weekend. Daarbij kwamen minstens 12 mensen om het leven.