Assad "betreurt" neerhalen Turks gevechtsvliegtuig

De Syrische president Bashar al-Assad heeft in een interview met de Turkse krant Cumhuriyet zijn spijt uitgedrukt over het neerhalen van een Turks gevechtsvliegtuig. Assad bood zijn medeleven aan aan de familie van de gevechtspiloten maar ontkende met klem de beschuldigingen van kwaad opzet. Volgens een woordvoerder van speciaal gezant Kofi Annan zijn zowel China als Rusland hun standpunt over Syrië aan het herzien.

Volgens Assad vloog het toestel in een zone die in het verleden al drie keer door Israëlische toestellen was gebruikt. Hij benadrukte dat het niet om een opzettelijke daad ging aangezien het Syrische leger niet kon weten dat het om een Turks vliegtuig ging.

"Een land in oorlog reageert altijd op deze manier. Het vliegtuig vloog zeer laag en werd door het luchtafweergeschut voor een Israëlisch toestel gehouden. De soldaat van het luchtafweergeschut beschikte niet over een radar en kon dus niet weten van welk land het toestel afkomstig was", aldus Assad die zijn medeleven aanbood aan de families van de twee Turkse piloten die overigens nog steeds niet zijn teruggevonden.

Het incident waarbij Syrië een Turks gevechtsvliegtuig dat in zijn luchtruim vloog neerhaalde, heeft de relatie tussen beide landen geen goed gedaan. De spanning aan de Turks-Syrische grens is de voorbije 2 weken te snijden. Vorige week verscherpte Turkije nog zijn luchtafweergeschut aan de grens met Syrië.

"Staakt-het-vuren primordiaal"

Bij het geweld in Syrië zouden gisteren naar schatting opnieuw bijna 80 doden zijn gevallen, zo meldt een in Londen gevestigde Syrische mensenrechtenorganisatie. De slachtoffers vielen onder meer in Hama, Damascus, Douma, Maadamiyé, Daraya, Deraa en in de provincie Aleppo. Onder de slachtoffers zouden ook 44 burgers zijn.

Intussen zou het standpunt van Rusland en China over Syrië aan het wankelen zijn. Beide landen hebben zich in de VN-Veiligheidsraad steeds verzet tegen een interventie in Syrië maar de internationale bijeenkomst over Syrië zaterdag zou een kentering veroorzaakt hebben. Dat heeft een woordvoerder van de speciaal gezant voor Syrië Kofi Annan laten weten.

"Onderschat de verandering die zaterdag plaatsvond niet", zo zei de woordvoerder. Nog volgens de woordvoerder wil Annan koste wat het kost een staakt-het-vuren invoeren. Zonder een wapenstilstand kan er geen sprake zijn van politieke hervormingen, luidt het. Zaterdag schaarden de 5 permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, net als Turkije en de vertegenwoordigers van de Arabische Liga, zich achter het voorstel voor een politieke hervorming in de vorm van een overgangsregering.