Burgemeester Vranckx speelt geen blufpoker

De huidige legislatuur in de Vlaams-Brabantse gemeente Lubbeek is er een om niet snel te vergeten. Alles begon zo'n zes jaar geleden, toen Open VLD voor het eerst in bijna dertig jaar geen absolute meerderheid meer behaalde in Lubbeek.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 moest Open VLD, onder leiding van burgervader Freddy Vranckx, voor het eerst in dertig jaar een coalitie aangaan in Lubbeek. De keuze viel op de SP.A. De meerderheid van Open VLD en SP.A ging in 2009 echter al verloren toen Open VLD-schepen Hilke Verheyden de overstap maakte naar LDD.

De problemen leken even van de baan toen Groen zich aansloot bij de meerderheid, maar de vreugde was maar van korte duur. Begin vorig jaar besloten vier Open VLD-raadsleden, onder wie twee schepenen, als onafhankelijken deel uit te maken van de gemeenteraad. Voor de tweede keer in amper vijf jaar tijd bleef Lubbeek dus achter zonder meerderheid.

Burgemeester Freddy Vranckx, tevens lijsttrekker op 14 oktober, kijkt dan ook met een nuchtere blik naar de verkiezingen. “Ik ben realistisch ingesteld. De tijd dat Open VLD een absolute meerderheid behaalde hier in Lubbeek is voorbij”, zegt hij. “Toch hoop ik dat de partij, onder de naam Open VLD-Lijst van de burgemeester, het goed doet, maar ik zal daarover geen blufpoker spelen. De kiezer beslist”, besluit Vranckx.

CD&V en N-VA hebben er vertrouwen in

De grootste partij in Lubbeek is nu niet langer Open VLD, maar CD&V. Lijsttrekker Paul Duerinckx kreeg in 2006 het derde hoogste aantal voorkeurstemmen, maar belandde toch in de oppositie. Deze keer is hij ervan overtuigd dat zijn partij aan het beleid zal komen in Lubbeek. “Na dertig jaar in de oppositie is het realistisch dat CD&V de volgende zes jaar mee zal besturen”, zegt Duerinckx. “Wij hebben alvast geen schrik om naar de kiezer te stappen.”

Ook de N-VA trekt op 14 oktober naar de Lubbeekse kiezer. Lijsttrekker is Theo Francken (foto in tekst), volksvertegenwoordiger voor de N-VA in de Kamer. “Ik denk dat we het verschil kunnen maken in Lubbeek”, zegt Francken vol vertrouwen. “Er heerst in deze gemeente al jarenlang een tweestrijd tussen CD&V en Open VLD. Nu is er een derde grote partij, en de derde hond gaat nu eenmaal vaak met het been lopen”, aldus Francken.

SP.A en Groen doen het samen

Coalitiepartijen SP.A en Groen stappen voor het eerst samen naar de kiezer in Lubbeek. “Wij hebben heel veel inhoudelijke overeenkomsten”, zegt Ann De Martelaere (Groen), gewezen Vlaams parlementslid en lijstduwer van het kartel. “Door samen te werken willen we ook een positief signaal geven aan de kiezer. En bovendien klikt het wel tussen Martine en mij”, klinkt het nog. Martine Vanbever (SP.A) zal de lijst trekken op 14 oktober.

Ook de partij Vlaams Belang heeft de intentie om een lijst in te dienen in Lubbeek, maar dan niet onder die naam. Onder welke naam dan wel, is nog niet bekend.

Nieuwe partijen rukken op

Twee partijen die nieuw zijn in de Lubbeekse gemeentepolitiek, zijn Lubbeek Leeft en Gemeentebelangen. Lubbeek Leeft werd nog maar enkele maanden geleden opgericht door voormalig Open VLD-gezicht Gilberte Muls (foto in tekst). Muls is een van de vier Open VLD’ers die vorig jaar uit de partij stapten. “Er loopt zoveel verkeerd binnen het bestuur van Lubbeek. Ik voelde dan ook de behoefte om iets te veranderen in onze gemeente”, verklaart Muls de oprichting van Lubbeek Leeft.

Ook de partij Gemeentebelangen bestaat nog maar enkele maanden in Lubbeek. Schepen Hilke Verheyden stapte in 2009 over naar LDD maar heeft nu haar eigen partij opgericht. Volgens vader Albert Verheyden, tevens voorzitter van Gemeentebelangen, is het nog afwachten hoe de nieuwe partij het zal doen op 14 oktober.

Inne Verhoogen

lees ook