CEO van Barclays, Diamond, neemt ook ontslag

In Groot-Brittannië heeft nu ook de CEO van de Barclays Bank, Bob Diamond, ontslag genomen. Gisteren deed de voorzitter dat al, Marcus Agius. De bank is verwikkeld in een financieel schandaal in de Londense bankwereld.

De publieke opinie is erg verontwaardigd over de manipulaties in de bankwereld. Diamond stapt naar eigen zeggen ook op omdat de externe druk op de bank "de franchise mogelijk in gevaar brengt". Ook zijn adjunct, COO Jerry del Missier, heeft ontslag genomen.

De Britse minister van Financiën George Osborne verwelkomde de beslissing en hoopte dat het "een eerste stap naar een nieuwe cultuur van meer verantwoordelijkheid" is. "Het is de juiste beslissing voor het land."

Barclays ligt onder vuur omdat de bank de rente gemanipuleerd heeft die banken aan elkaar aanrekenen. Traders van de bank waren betrokken bij de manipulatie, ze zouden verkeerde informatie hebben gegeven over de kosten van het lenen van geld door een andere bank, waardoor de rente beïnvloed werd.

Barclays heeft voor die fraude een boete gekregen van 290 miljoen pond (361 miljoen euro). In de zaak wordt nu ook een onderzoek gevoerd naar Royal Bank of Scotland (RBS), HSBC, Citigroup en UBS.

Barclays in het oog van de storm

De Amerikaan Bob Diamond was als topman van Barclays -de vierde Britse bank- een van de topfiguren in de Londense City, nog altijd het derde financiële centrum na New York en Tokio.

Diamond was pas sinds begin vorig jaar CEO. Hij denkt die positie aan de succesvolle manier waar hij in 2008 de overname geleid had van een groot deel van het failliete Lehman Brothers. Dat was een risico, maar zo groeide Barclays wel uit tot een van de grote zakenbanken;

Barclays werd in 1690 opgericht en was lange tijd een bedrijf van quakers, een christelijke groep die veel belang hecht aan verzoening, gerechtigheid en vrede. Tot voor kort genoot Barclays dan ook een reputatie als een erg duurzame bank. Zo haakte Barclays in 2007, net voor het begin van de crisis, af voor de riskante overname van ABN Amro. Het waren toen RBS, Fortis en Santander die met die prijs gingen lopen, maar daarna wel in de problemen kwamen.