De toelatingsproef geneeskunde, hoe doe je dat?

Veel jongeren, maar ook opvallend veel ouders, waren deze ochtend aan de expohallen in Kortrijk te vinden. In totaal 4.685 kandidaten namen vandaag deel aan de toelatingsproef om geneeskunde te gaan studeren. Sommigen met lichte tegenzin. "Ik vind het erg dat we dit moeten doen, ze laten ons niet toe te studeren wat we willen."

Om half negen ’s ochtends, een uur voordat de scholieren de hallen binnen mochten, was het in Kortrijk al een drukte van jewelste. Uit een kleine rondvraag blijkt dat de voorbereidende cursussen ontzettend populair zijn, dat dokter worden wel degelijk een roeping is die de meesten al van jongs af aan hebben en dat Rock Werchter afgelopen weekend uit den boze was.

"Al sinds begin dit jaar aan het voorbereiden"

Kortrijk ligt niet bepaald centraal en op de website van het Vlaams Ministerie van Onderwijs is er sinds dit jaar dan ook informatie te vinden voor deelnemers die in Kortrijk willen overnachten. Het zijn niet alleen Limburgers die hierop ingaan, ook Kato uit Merksplas sliep in een Bed & Breakfast.

“Mijn vriendinnen hebben ook allemaal in de buurt overnacht met hun ouders. Ik was helemaal alleen, maar de gastvrouw van de B&B heeft me deze ochtend tot aan de expohallen gebracht.”

Kato twijfelde even maar koos dan toch om geneeskunde te gaan studeren, net zoals haar tante en grootvader. Ze volgde in Hasselt enkele voorbereidende coachingsessies om zo meer kans te maken.

“De sessies in Hasselt begonnen al aan het begin van het jaar, de andere cursussen pas in de paasvakantie en dat is eigenlijk al te laat.” Geen Rock Werchter voor Kato. Ze heeft maar een woord voor de afgelopen dagen: "stress!"

Hopen op het beste

Souhaila uit Limburg is om 4 uur ’s ochtends opgestaan om daarna 3 uur op de trein te zitten. Tot 17 uur zal ze zich moeten concentreren op de toelatingsproef.

“Ik heb me voorbereid door cursussen aan de VUB en in Hasselt te volgen. Ik weet al heel lang dat ik dokter wil worden, het liefst zou ik kinderarts zijn.”

Ze hoopt op het beste, maar als het toch niet lukt vandaag zal Souhaila alles geven om in augustus wel te slagen. “Ik vind het eigenlijk erg dat we moeten meedoen aan het toelatingsexamen. Ze laten ons niet toe om te studeren wat we willen.”

Bouchra is pas echt begonnen met studeren na de examens, maar heeft wel enkele cursussen aan de universiteit van Antwerpen gevolgd. “Mijn broer is ook dokter en hij heeft me wel geïnspireerd. Het liefst zou ik spoedarts worden.”

Ook Ruksahr kwam niet naar Kortrijk zonder eerst een training aan de KU Leuven te volgen, maar vindt toch dat ze nog niet lang bezig is met de voorbereiding. “Ik heb gewoon de studierichting gekozen die het beste aansluit bij de studie om arts te worden.” Na haar examens in juni heeft ze twee dagen vrij genomen, om daarna weer in de boeken te vliegen.

Valiant en Beerend hebben zich al in Nederland ingeschreven voor de opleiding tot arts, maar weten niet of ze wel uitgeloot zullen worden. “We komen naar hier om een extra kans te hebben.” Toch hebben ook zij zich grondig voorbereid en volgden ze in Antwerpen enkele dagen training. Maar als het van hen afhangt dan studeren ze gewoon voor arts in Nederland.

"Het viel mee", maar het was ook "heel moeilijk"

In de voormiddag kregen de deelnemers een proef die hun wetenschappelijke kennis testte, ’s namiddags werd hun vermogen om informatie te verwerken op de proef gesteld. Wat was de stand van zaken na de eerste sessie?

Souhaila vond het ontzettend moeilijk. “De voorbeeldvragen waren een stuk makkelijker. De training die ik volgde was dan toch niet zo’n goede voorbereiding.”

“Ik heb veel vragen opengelaten, ik wilde niet riskeren dat ik punten zou verliezen met de giscorrectie,” dat zegt Kato, die al sinds het begin van het jaar oefende voor vandaag. Ze kan moeilijk inschatten wat haar kansen zijn.

Ruksahr, die vond dat een goede basisopleiding zou moeten voldoen, is het meest positief. “Ik vond dat het meeviel, de vragen waren niet super moeilijk. De voorbereiding was zeker een hulp. Ik ben nog niet zo moe en kijk eigenlijk wel uit naar het tweede deel.”

Na het tweede deel van het examen is het nog even nagelbijten tot volgende week. Dinsdag 10 juli weten Souhaila, Kato en Ruksahr pas of ze geslaagd zijn en of ze zich moeten inschrijven voor de tweede proef op 28 augustus.

Suzanne Ryvers