Drong Bank of England aan op rentefraude?

De Britse bank Barclays heeft een mail uit oktober 2008 vrijgegeven. Daaruit zou blijken dat de vicegouverneur van de centrale bank, de Bank of England, toen gesuggereerd hebben om de Libor-interbankenrente laag te houden.

Barclays, de derde Britse bank, zit samen met andere instellingen verwikkeld in een schandaal waarbij traders verkeerde informatie zouden gegeven hebben om de Libor-rente laag te houden. Dat is de rente die de grote banken in Londen elkaar aanrekenen voor leningen op korte termijn.

Vandaag zijn twee toplui, waaronder CEO Bob Diamond (links), opgestapt bij Barclays en die bank heeft nu in haar verdediging een aantal documenten vrijgegeven die een fors schot voor de boeg van de centrale Bank of England zouden kunnen zijn.

Het gaat onder meer om een mail uit oktober 2008 -midden in de financiële crisis- waarin Paul Tucker, vicegouverneur van de centrale bank gesuggereerd zou hebben dat de Libor-rente best wat lager kon. Tucker zou toen verwezen hebben naar topfiguren in de toenmalige Labour-regering van premier Gordon Brown.

Het schandaal rond de Libor-rente zou dus sterk kunnen uitbreiden van Barclays, andere banken zoals Royal Bank of Scotland en HSBC, maar nu ook naar de Bank of England en de Britse politiek.

De Libor-rente?

De London Interbank Offered Rate of Libor is de rente die de belangrijkste banken in Londen elkaar aanrekenen voor leningen tussen een dag tot twaalf maanden.

Die rentevoet is de belangrijkste referentie voor kortetermijnleningen en wordt ook gebruikt als basisrente voor futures, opties en swaps, maar ook bij het bepalen van de rente op leningen, spaarrekeningen en hypotheken. De Libor wordt gebruikt voor tien munten, waaronder de euro, de dollar en de yen.