Een vijfde minder verkeersdoden in het weekend

Het voorbije jaar is het aantal doden in Vlaanderen tijdens het weekend gedaald met een vijfde. Dat blijkt uit de jaarlijkse verkeersbarometer van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Het totaal aantal dodelijke slachtoffers daalde van 768 naar 727. Slechts een kleine daling. Maar in het weekend is het aantal verkeersdoden in Vlaanderen sterk afgenomen, met 23,9 procent. De periode die het BIVV bekijkt, loopt van maart tot maart. Volgens het BIVV is de daling van het aantal doden in het weekendverkeer te danken aan de strengere controles op alcohol en snelheid.

Het laatste jaar waren er wel meer ongelukken in het weekend dan het jaar voordien (van 46.644 naar 47.225 , +1,2 procent), maar de ongelukken waren minder ernstig waardoor er ook minder dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Procentueel bekeken daalde het cijfer van 16,5 ter plaatse overledenen per 1.000 ongevallen tot 15,4 nu. Dat is een daling van 6,7 procent, het laagste cijfer ooit.

Er blijven wel grote verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen is het totaal aantal verkeersdoden gezakt met 7,7 procent, terwijl dat maar 2,2 procent is in Wallonië. In de provincies Luik (+8,0 procent) en de provincie Luxemburg (+4,7 procent vielen de meeste slachtoffers). De procenten voor het weekend zijn: -23,9 procent in Vlaanderen en -6,2 procent.

Ons land wil het aantal verkeersdoden tegen 2020 met de helft verminderen.