Infrabel onderzoekt "verdachte wolk" boven Godinne

Het Federaal Voedselagentschap start een onderzoek naar de treinbotsing in Godinne, twee maanden geleden. Buurtbewoners vrezen dat er uit de goederentreinen een giftige wolk ontsnapt zou zijn. Infrabel spreekt dat tegen maar vraagt het onderzoek om verwarring uit te sluiten.

Op 11 mei botsten in Godinne (Namen) twee goederentreinen op elkaar. In de treinen zaten gevaarlijke chemische vloeistoffen. Uit voorzorg werden daarom alle buurtbewoners geëvacueerd. Ze mochten pas een week later weer naar huis.

Volgens spoorwegbeheerder Infrabel is er geen enkel gevaarlijk product gelekt, maar buurtbewoners betwijfelen dat. Volgens hen was er een giftige wolk die keelpijn en irritaties veroorzaakte. Die wolk zou mogelijk ook neergedaald zijn in de tuintjes van omwonenden.

Om alle verwarring uit te sluiten heeft Infrabel daarom aan het Federaal Voedselagentschap gevraagd om de zaak te onderzoeken. Er zullen nu stalen genomen worden uit tuinen van buurtbewoners.

Ondertussen loopt er ook nog steeds een gerechtelijk onderzoek naar de oorzaak van de ramp, die is nog steeds niet bekend. Infrabel betaalde al wel 472.500 euro schadevergoeding aan omwonenden als compensatie voor de overlast.