Jurgen Ceder kiest in Dilbeek voor N-VA

In de Vlaams-Brabantse gemeente Dilbeek krijgt Jurgen Ceder een plaats op de N-VA-lijst. Dat is opvallend, want Ceder was jarenlang senator voor Vlaams Belang en hij was ook een tijdje fractieleider in de Senaat.

De N-VA in Dilbeek heeft vandaag haar lijst bekendgemaakt. Lijsttrekker is Vlaams N-VA-parlementslid Willy Segers. Op de tweede plaats staat Diane Van Hove, de juriste van het Radio 2-programma "Inspecteur De Caluwé". Op drie staat gemeenteraadslid Stijn Quaghebeur. Een opvallende naam op de lijst van de N-VA is die van oud-Vlaams Belangsenator Jurgen Ceder.

Ceder zat sinds 1995 in de Senaat voor Vlaams Belang. Vanaf november 2009 was hij ook fractieleider in de Senaat. In juli vorig jaar nam hij echter ontslag uit Vlaams Belang, in navolging van Frank Vanhecke. Ceder was het net als Vanhecke niet eens met de strategieën van de partijtop.

Nu kiest Jurgen Ceder dus voor de N-VA. Lijsttrekker Willy Segers is alvast blij met de komst van Ceder. "Wij kennen Ceder als een gedegen politicus die voor ons zeker een meerwaarde zal zijn", zegt Segers. Jurgen Ceder zal in Dilbeek op de zesde plaats staan op de lijst.

"Keuze voor algemeen politiek project"

"Voor het eerst heeft een partij een reële kans om de macht van de traditionele partijen te breken." Dat was voor Ceder een van de redenen om kandidaat te zijn op de N-VA-lijst.

De gewezen Vlaams Belanger benadrukt dat een eventuele kandidatuur voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 2014 niet aan de orde is. "Dat is vandaag noch mijn verwachting, noch mijn betrachting", zegt hij in een reactie aan Belga.

Ceder was naar eigen zeggen niet alleen gecharmeerd door het algemene politieke project van de N-VA. De partij beschikt ook lokaal over een zeer sterke ploeg onder leiding van Vlaams parlementslid en schepen Willy Segers. "Vanop de zesde plaats wil ik een bescheiden steun leveren aan de lijst", voegt hij er nog aan toe.

lees ook