Luchthaven Luik bespaart 500.000 euro

De regionale luchthaven van Luik moet 500.000 euro besparen. Door de financiële crisis komen er minder cargovliegtuigen naar de luchthaven en dat laat zich voelen. Er zou geen personeel ontslagen worden, mogelijk worden wel enkele mensen op tijdelijke werkloosheid gezet.

In de eerste vijf maanden van dit jaar werd 9 procent minder vracht vervoerd via Luik. In mei alleen al daalde het aandeel vervoerde vracht met 12,5 procent. Vaste klanten die minder komen zijn Kalitta Air, Southern Air, Cargo Air Lines en El Al.

De directie wil daarom investeringen uitstellen, contracten heronderhandelen en een energiebesparingsplan uitwerken. Tegen het einde van het jaar moet er dan in totaal een half miljoen euro uitgespaard zijn.

Als de economie heropleeft, zouden de maatregelen weer ongedaan gemaakt kunnen worden. Voor het passagiersverkeer op de luchthaven van Luik hebben de besparingen geen gevolgen. Jaarlijks vertrekken ongeveer 300.000 passagiers vanuit Luik, hoofdzakelijk op chartervluchten van Thomas Cook Airlines en Jetairfly.