Recordaantal kandidaten voor toelatingsexamen arts

In Kortrijk nemen een recordaantal jongeren deel aan het toelatingsexamen voor arts en tandarts. Er schreven zich bijna 4.700 jongeren in, dat is 15 procent meer dan vorig jaar. Al is niet iedereen even opgetogen over de keuze van de locatie voor het examen.

Bernard Himpens, de voorzitter van de examencommissie, wijt de stijging van het aantal deelnemers aan het grote aantal herkansers. "Daarnaast zijn er ook studenten uit andere richtingen die niet de ambitie hebben om voor arts of tandarts te studeren, maar die dit aangrijpen om te zien of ze wel klaar zijn voor de universiteit."

Traditiegetrouw nemen ook veel Nederlandse scholieren deel aan het examen. Ook opvallend is dat de laatste jaren steeds vaker scholieren uit het 4e of 5e middelbaar deelnemen aan het examen.

Het toelatingsexamen wordt 2 keer per jaar centraal georganiseerd. Deze keer viel de keuze op Kortrijk, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Een 500-tal Limburgse kandidaten moesten vanmorgen al voor 6 uur per bus vertrekken om op tijd in Kortrijk te zijn.

“Ik heb alle begrip voor deze studenten, maar elk jaar beslist de Vlaamse Overheid na een openbare uitbesteding op basis van kwalitatieve en financiële criteria welke locatie het beste is. Volgend jaar staat alles weer open. We hebben dit jaar trouwens een aantal bussen ingelegd van Limburg naar Kortrijk om deels aan deze klachten tegemoet te komen", zegt Himpens.

Op vraag van de Universiteit Hasselt zal de Vlaamse overheid het volgende examen trouwens op een meer centrale locatie organiseren.

Grote verkeershinder door toeloop examen

Het verkeer om en rond Kortrijk Xpo verliep vanmorgen bijzonder moeizaam door de grote toeloop voor het examen. In de staart van de file die daardoor ontstond, gebeurde op de E17 in Deerlijk een ongeluk met verschillende vrachtwagens. De E17 was rond 10 uur volledig versperd. Het verkeer in de richting van Kortrijk moet de snelweg verlaten in Waregem en via Harelbeke omrijden.